Skötselråd för fagott

Det är viktigt att sköta om sitt instrument på rätt sätt och här delar jag med mig av några råd om hur du ska gå till väga.

Om du dessutom lämnar in ditt instrument en gång om året för service undviker du att vänja dig vid och kompensera för läckage. Det är svårt nog att spela träblåsinstrument som är i bra skick!

För att öka livslängden och hålla ner reparationskostnaderna gör så här:

• Torka alltid ur fagotten efter varje gång du spelat med en trasa med ett snöre i varje ände. Fagotter är gjorda av lönnträ som är ganska mjukt och kan ruttna efter en längre tids vanskötsel.

• När du sätter i esset ta ett tag om kortändan och tryck ner det med en vridrörelse. Titta noga så att esset inte fastnar i klaffen och har sönder putan. Tryck aldrig ner det med handen långt ut på esset eftersom det då lätt kan böjas.

• Blås ur vattnet som bildas i esset efter varje spelning och rengör då och då med vatten och lite diskmedel. Det finns speciella borstar för ändamålet.

• Ta loss U-böjen längst ned på stöveln då och då och torka ur den. Innan du sätter dit den igen smörj in korkpackningen med korkfett.

• Smörj även korktapparna emellanåt. Det är viktigt att det går lätt att sätta ihop och ta isär instrumentet. Det händer att korktapparna går av för att de fastnat i ”hålet”. De kan även gå av om man slår i en bordskant eller om man inte är försiktig när man tar isär instrumentet. Det går att reparera men är ganska kostsamt.

• Vill du putsa upp mekaniken är det bäst att använda en silverputstrasa (kan köpas hos mig eller i en guldsmedsaffär). Använd inte flytande silverputs, det är lätt hänt att man tar för mycket och att medlet hamnar lite överallt där det inte ska vara.

• Lägg inte ifrån dig fagotten horisontellt om det går att undvika. Vattnet rinner då ner i tonhålen och bli kvar där. Ställ den mot en vägg - helst i ett hörn och se till att den inte glider iväg.

> fortsätt till Skötselråd för saxofon
< gå tillbaka till Skötselmenyn

© 2010 clara.ord - informationskonsult