Skötselråd för klarinett och oboe

Det är viktigt att sköta om sitt instrument på rätt sätt och här delar jag med mig av några råd om hur du ska gå till väga.

Om du dessutom lämnar in ditt instrument en gång om året för service undviker du att vänja dig vid och kompensera för läckage. Det är svårt nog att spela träblåsinstrument som är i bra skick!

För att öka livslängden och hålla ner reparationskostnaderna gör så här:

• Torka alltid ur klarinetten/oboen efter varje spelning. Till klarinetter använder man en bomullstrasa. Till oboer en trasa av siden med snören i bägge ändar så att man kan dra ut den om den råkar fastna. Putorna håller mycket längre om man torkar ur instrumentet och dessutom minskar risken att skruvar och axlar rostar. Ta bort rörbladet från klarinettmunstycket och torka ur det också.

• Om du tvättar händerna innan du spelar håller försilvringen sig fin längre. Handsvett kan fräta på metallen, dessutom är det trevligare att spela på ett instrument som inte är kladdigt! Fingeravtryck kan man torka bort med en mjuk trasa men om försilvringen har oxiderat och blivit lite svart är det bäst att använda en silverputstrasa (kan köpas hos mig eller i en guldsmedsaffär). Använd inte flytande silverputs, det är mycket lätt hänt att man tar för mycket och att medlet hamnar lite överallt på putor, skruvar etc.

• Det är inte brist på olja som gör att ett instrument spricker utan temperaturväxlingar och ibland spricker det helt utan synlig anledning! Men undvik för säkerhets skull att utsätta klarinetten/oboen för alltför snabba temperaturväxlingar. Ska du spela utomhus eller i en kall kyrka är det viktigt att du värmer upp instrumentet ordentligt innan du spelar. Bäst gör du det genom att hålla det nära kroppen, innanför tröjan eller jackan. Den kalla luften i lokalen och den varma utandningsluften när du spelar utsätter träet för påfrestningar. För det mesta klarar träet av det, men det skadar inte att vara försiktig. Lägg aldrig instrumentet i närheten av ett element, inte ens om det ligger i sin låda.

• När du sätter ihop klarinetten/oboen gör det med en försiktig vridrörelse. Titta noga så att inga klaffar krockar med varandra. Var uppmärksam på var du sätter händerna, det är ganska lätt att böja mekaniken av misstag.

• Smörj in korken på korktapparna regelbundet med korkfett. Det behövs inga stora mängder men gör att korkens livslängd ökar betydligt.

> fortsätt till Skötselråd för fagott
< gå tillbaka till Skötselmenyn

© 2010 clara.ord - informationskonsult