Skötselråd för tvärflöjt

Det är viktigt att sköta om sitt instrument på rätt sätt och här delar jag med mig av några råd om hur du ska gå till väga.

Om du dessutom lämnar in ditt instrument en gång om året för service undviker du att vänja dig vid och kompensera för läckage. Det är svårt nog att spela träblåsinstrument som är i bra skick!

För att öka livslängden och hålla ner reparationskostnaderna gör så här:

• Torka alltid ur flöjten efter varje spelning så håller putorna bättre. Dessutom minskar risken att axlar och skruvar rostar.

• Om du tvättar händerna innan du spelar håller försilvringen sig fin längre. Handsvett kan fräta på metallen, dessutom är det trevligare att spela på en flöjt som inte är kladdig. Fingeravtryck kan man torka av med en mjuk trasa, men har silvret oxiderats och blivit lite svart är en silverputstrasa det bästa att använda (kan köpas hos mig eller hos guldsmeder). Använd inte flytande silverputs, det är mycket lätt hänt att man tar för mycket och att medlet hamnar lite överallt på putor, skruvar, etc.

• En del flöjtspelare vill, efter att instrumentet är urtorkat även torka putorna lite extra med cigarettpapper. Om du vill göra det, gör då så här: stoppa pappret under putan, tryck ner klaffen men dra inte cigarettpappret utan håll det stilla. Putornas skinn är ömtåligt och jag har flera gånger sett hur putor har gått sönder av att man har dragit pappret.

• Behöver du värma upp tvärflöjten innan du spelar, gör det genom att hålla den nära kroppen, t.ex. under tröjan. Lägg den aldrig i närheten av ett element!

• Sätt ihop instrumentet med en vridrörelse och var uppmärksam på var du sätter händerna. Det är ganska lätt att böja mekaniken av misstag. Ta isär delarna genom att dra rakt ut och vrid samtidigt. Torka gärna av tapparna då och då och om instrumentet är riktigt svårt att ta isär, sök hjälp direkt!

• Stämkorkens placering är viktig så flytta den inte i onödan. Fråga din lärare om du är osäker på om den sitter rätt. Sitter den fel påverkar den den inbördes intonationen mellan oktaverna.

• En god idé är att anteckna tvärflöjtens tillverkningsnummer och förvara det på ett säkert ställe hemma. Spelar man på en tvärflöjt av ett vanligt fabrikat kan numret vara ett sätt att identifiera sitt eget instrument. T.ex. vid en orkesterrepetition där kanske 5-6 personer spelar på Yamaha-flöjter. Förväxlingar har skett!!

• Tvärflöjter blir bananformade om man sätter sig på dem!

• Tvärflöjter är svårare att reparera än man tror, anlita därför alltid en utbildad reparatör för justeringar och reparationer. Problemen kan förvärras om man försöker åtgärda dem själv.

> fortsätt till Skötselråd för klarinett och oboe
< gå tillbaka till Skötselmenyn

© 2010 clara.ord - informationskonsult